Basit Bir Pandispanya Ve Krema

Merhaba :D
Günlerce hatta haftalarca döndüm durdum siteler içinde .Bir pasta için en iyi pandispanya hangisidir nedir nasıl yapılır diye... Ama sanal alem cidden yalan alem ...Kimse paylaşmak istemiyor nedense...Herkesin tercihi kendine dimi ama :D
Bir kere bilinmesi gereken bazı şeyler var.Hangi tarif olursa olsun tarif yapanın elinde farklılaşıyor.Elinin lezzeti yapım şekli sıcaklık ve hatta fırın bile etkiliyor tadını dokusunu...Kaç tane tarif denedim kaç kere pişirdim bilmem...Ama en iyi sonuç Emel Başdoğan'a ait olanlardan alındı :D İnsan deneye deneye kendine özgü tariflerde çıkarıyor zamanla...Malzemenin birini çıkarıp diğerini ekliyor....Damak tadına ya da isteğe göre değişebiliyor..Aşağıdaki tarif de Emel Başdoğan' a ait....

Kakaolu Islak Pandispanya için :
6 büyük boy yumurta (sarısı ve beyazı ayrılacak)
170 gr tozşeker
1/2 çay bardağı portakal suyu
120 gr un
40 gr kakao
1) Un ve kakaoyu bir kaba eleyelim. Fırını 170 dereceye ayarlayıp, ısıtmaya başlayalım.
2) Yumurta sarılarını ve beyazlarını dikkatlice ayırıp iki ayrı karıştırma kabına alalım. Tercih olarak cam ve çelik kaseler kullanın lütfen .Şekerin yarısını yumurta aklarına katalım ve mikser ile yüksek devirde yaklaşık 7-8 dakika yumurtalar sert bir kıvama gelinceye kadar çırpalım. Şekerin diğer yarısını ise yumurta sarılarına ilave ederek, yumurta sarılarının rengi açılıp, şeker içinde eriyene kadar çırpalım. Portakal suyunu yumurta sarılarına ilave ederek ve hafifçe karıştıralım.
3) İki yumurtalı karışımı geniş bir kap içinde dikkatlice, yumurta aklarını söndürmeden, bir tahta kaşık yardımı ile birbirine yedirelim.Çok da üzmeyin kendinizi sadece dikkat edin yeter.
4) Elediğimiz un ve kakaoyu da yumurtalara ilave ederek unlar kaybolana kadar yavaşca yine bir tahta kaşık ile karıştıralım. Ben kalıbı yağlamam hemen hemen her yerdede görürsünüz yağlamak pek makbul değildir.Güzel tutunamaz hamur..
5) Keki fırından alıp, kalıbı tel ızgara üzerinde ters çevirelim ve soğumaya bırakalım Ki aaa söndü demeyelim :D Soğuduktan sonra kalıptan çıkaralım.
Beyaz Çikolatalı Krema için :
4 paket beyaz çikolata (320 gr)
2 paket labne peyniri (400 gr)
150 gr tereyağ
2 tatlı kaşığı limon suyu
Çikolatayı küçük parçalara bölüp tereyağı ile birlikte benmarie usulü eritelim. Ara sıra karıştırarak oda ısısına gelmesini bekleyelim. Ayrı bir kapta krem peyniri güzelce çırpalım ve oda ısısına gelmiş çikolataya ekleyelim. En son limon suyunu da ekleyip karıştıralım. Fazla bekletmeden kullanalım.
Yapılışı :
Pandispanya pişme sırasında şekil olarak üst kısmında tuhaf kabarmalar eğriler büğrüler olabiliyor.İşte onları varsa levye ile yoksa büyük bi bıçakla kesin ama atmayın doğruuuu buzluğa bi ara onları ne yapacağımızıda yazarım :) Harika lezzetler oluyor :D En alt parçayı en üste gelecek şekilde kullanacağız. Kelepçeli kalıbımızın içine pandispanyanın bir parçasını yerleştirelim. Yüzeyini bir kaç şekerli su yada eğer meyva koyacaksanız özelliklede donmuş meyva ise çözdürme sırasında çıkan su ile ıslatalım ama çok değil . Beyaz çikolatalı kremanın birazını güzelce bu katın üzerine yayalım. Donmuş ve suyu iyice süzülmüş meyvaları kremanın üzerine düzgünce yerleştirelim. Bir parça daha krema ile meyvaların üzerini kaplayalım. Pandispanyanın ikinci parçasını kapatalım ve yüzeyini yine şekerli su yada meyva suyu ile ıslatalım. İlk katta olduğu gibi krema ve meyva ile döşeyelim. En son pandispanya parçasını da kapatalım. Kalan kremayı üzerine sıvayalım .Eğer şeker hamuru ile kaplayacaksanız üzerine ganaj krema sürmek en güzeli çünkü şeker hamurunu eritmiyor.Üzerini süslemeye geçmeden önce kelepçeli kalıbın içinde pastayı buzdolabında bekletelim. Ben ganajla kapladığımda en az 1 gece bekletiyorum güzelce oturuyor pasta.Pastayı buzdolabından alıp dışındaki kelepçeli kalıbı dikkatlice çıkaralım. Dilerseniz bu şekilde kremalı bırakabilir meyva şölenine dönüştürebilirsiniz yada şeker hamuruyla kaplayıp süsleyebilirsiniz.
Ben pandispanyanı pişirdiğim gün kullanmıyorum pek çok pastacıda kullanmaz.Taze pandispanya keserken kırılabiliyor yada ufalanıyor.1-2 gün dinlenmiş olanın lezzeti çok daha güzel oluyor.Hatta kremayı bile dinlendirebilirsiniz...

2 yorum:

hira dedi ki...
15 Temmuz 2009 23:57

Evet shebnnem her tarif yapanın elinde farklılaşıyor.Bu konuda akademik eğitim almış olmama rağmen kendi yaptıklarım bana pek lezzetli gelmez çünki bu tür işleri genelde zorunlu olduğum zamanlarda yaparım.Ama senin yaptıklarının çok lezzetli olduğunu düşünüyorum nedenine gelince bu ürünleri zevkle ve istiyerek yaptığına inanıyorum.Çünki yiyeceklerin lezzeti yapanın sevgiyle yapmasıyla ilgilidir.Tecrübelerim beni buna inandırdı.

shebnnem dedi ki...
16 Temmuz 2009 08:39

Sevgili hira; bak o kadar konuşuyoruz hiç bilmiyordum bu konudaki eğitimini bi ara konuşalım bunu :D evet haklısın çok severek yapıyorum gerçektende.Zevk almadan yapılan hiçbir şey verimli olmuyor....Beğeniyorsan eğer ne mutlu bana...